Go Bears!

2014



Äntligen fredag! Och en till vecka har passerat här i staterna. Samtidigt som det känns som om jag varit här för alltid så har de här två veckorna gått så fruktansvärt fort. Tiden verkar gå, hur det nu än är möjligt, ännu snabbare här än hemma. Dagarna bara flyger förbi! Veckan har bestått att plugg. Skolan har verkligen dragit igång på riktigt och vi är nog många som är chockade över hur mycket det är att göra i varje kurs. Jag är inte van att läsa fem kurser parallellt och här är det läsning, läxor och quiz till nästan varje lektion. Så ja, pluggar, det gör jag fortfarande. Men inte bara såklart! Igår var det säsongens första football-game. Det hade jag verkligen sett fram emot! Skolans egna lag Mercer Bears mötte Reinhardt och vi vann med 45-42. Det var verkligen en upplevelse och även om själva spelet i sig inte var överdrivet händelserikt hela tiden så är omgivningen och stämningen helt otrolig! Amerikansk fotboll består av 4 quarters, alltså sammanlagd speltid 1 timme. Matchen håller på i minst 4 timmar. En massa avblåsningar hela tiden och till nästa match ska jag nog lära mig reglerna lite mer. Det enda jag förstod nu var ungefär hur man fick poäng... Men roligt hade vi ändå, och man dras verkligen med i stämningen! 

Idag hade jag bara två klasser och istället för att spendera eftermiddagen till att plugga (som vi egentligen borde ha gjort) var vi på Coffee hour (utan kaffe, hur går det ihop sig?) med International Bear Association (IBA). IBA är en förening för alla utbytesstudenter och ett utmärkt tillfälle att utbyta erfarenheter och få fika tillsammans. Under hösten kommer det även anordnas andra aktiviteter för oss som vi kan vara med på. Efter coffee hour så åkte jag, Anna, Nikki och Nikkis pojkvän John till Riverside mall, som är ett av Macons två malls. Vi var på klänningsjakt inför morgondagens stora aktivitet: bid day! Precis som förra helgen när det var tjejerna som sprang upp för greek road är det nu de nya killarnas tur att joina ett fraternity. Det kommer bli en väldigt rolig och intensiv dag som börjar redan vid 8 för att hålla på hela dagen och hela natten lång. Jag är exalterad!! På söndag åker jag och Anna till Atlanta för att stanna där över labor day, som är på måndag. Ska bli skönt att komma bort från campus lite, vi har i princip suttit fast här i 2 veckor. Hotellsäng, shopping, sighseeing, god mat och det bästa av allt, hotellfrulle! Jag har en väldigt rolig helg på ingång och ska försöka sova nu för att ha så mycket energi som möjligt imorgon. Hoppas att ni sover gott vid den här tiden och att ni får en härlig helg! Vi hörs igen efter Atlanta, puss och kram! 








Go Bears!! 



Such a disaster!

2014



En helt vanlig onsdagskväll i USA och vi har roat oss med att baka kanelbullar. Eller roat oss med vore fel ordval, vi har i frustation försökt baka kanelbullar rättare sagt. Imorgon har vi International Food-day och alla internationella studenter i vår grupp ska ta med sig någonting ätbart som representerar sitt land. Anna och jag funderade mycket på vad vi skulle göra men kom till slut fram till att vi skulle bjuda på Swedish fika. Kanelbullar och chokladbollar. Perfekt! Vi började googla recept och kom fram till att det skulle bli problematiskt att hitta varken jäst eller pärlsocker. Men kanelbullar hade vi bestämt så kanelbullar skulle det bli. Vi hittade ett recept med bakpulver och pärlsockret tänkte vi att vi skulle kunna ersätta med något annat. Sagt och gjort, efter att ha sprungit runt i hela affären för att hitta rätt ingredienser kom vi hem och satte igång med det första baket. Degen blev kladdig men vi tyckte ändå att det till slut blev rätt bra. Lite extra socker och kanel och sjuss in i ugnen. De fick knappt någon färg och när de väl kom ut såg de rätt okej ut. Nybakta bullar och mjölk - mums! Det blev inte så mums. De var, wait for it... salta (!!). Bakpulvret gjorde nog sitt och smöret var rätt salt det också. Torra var de också. Okej, rakt ner i soporna och bara till att börja om. Exakta mått, exakt enligt receptet. Men ändå, det kommer aldrig bli som i Sverige. Det kommer aldrig bli som lillasysters bullar. Hennes bullar kan inte ens konditorn göra bättre. Försök nummer två blev alltså aningen bättre men ingenting som representerar Sverige som vi ville att det skulle göra. Vi kompenserar med att bjuda på våra chokladbollar, de smakar iallafall likadant som hemma! Efter den här utläggningen om våran mycket intressanta bakonsdag så förstår ni att det finns en vardag här också. En vardag precis hemma som Sverige, precis som den vardagen då jag inte hade ställt mig och bakat... Jag gillar kanelbullar, men nja, jag föredrar nog att bara få dem serverade. Pellans superbullar med ett glas iskall mjölk. Det är grejer det =)



I brist på pärlsocker så fick vi ta mandelspån..


So many possibilities, so many ways to go

2014



Jag kollar bilder hemifrån, bilder som jag tagit under sommaren, bilder från min lägenhet, bilder från Kalmar. Jag får nästan lite ont i magen när jag ser dem, en konstig känsla att beskriva. Inte ont i magen på grund av den anledningen att jag saknar det, eller längtar hem. Utan helt tvärtemot, ont i magen av att jag inte saknar det ett dugg. Jag längtar inte tillbaka till min lägenhet, till Kalmar, eller ens till Sverige. Sverige är ett väldigt bra land på många sätt och vis, enligt min mening ett av de bästa i världen. Vi har bra utbildning, bra sjukvård, fin natur, ja alla de där klyschorna. Sverige är ett tryggt land och allt är sådär lagom. Landet mellanmjölk. 

Här får jag ofta frågan varför jag åkte från Sverige till USA. Vad det var som gjorde att jag valde just USA av alla ställen. Mitt standardsvar har blivit "The American Dream, I guess". Innan jag åkte så var jag orolig att jag hade för mycket förväntningar, att det här landet inte skulle kunna leva upp till vad jag har drömt om. Trots att jag inte ser USA som "the land of freedom" är det så de ser sig själva. Ett exempel är när vi var i en stor affär där de bland annat sålde vapen. När mannen bakom disken fick reda på att vi var från Sverige så var hans första statement "Welcome to the land of freedom!" USA för mig är inte frihet. Men det är däremot ett land fullt av möjligheter. Ett land som jag ser upp till och utan tvekan ett land som påverkar och har inflytande över hela världen. Alla platser har sina positiva och negativa sidor, och varken Sverige eller USA är några undantag. Skillnaderna är enorma och att försöka sig på en jämförelse går inte. 

Här är Sverige exotiskt. Mycket på grund av den anledningen av att amerikanarna inte vet någonting om det. Den svenska stereotypen enligt amerikanarna är blond, lång, har blåa ögon och gillar att åka skidor. För här tror de att vi i Sverige ligger ungefär i Nordpolen. Många blir minst sagt chockade när de får reda på att vi faktiskt har sommar i Sverige också. Och att vi inte alltid har snö i hela landet. 

Vad jag försöker säga är att nej, jag saknar inte Sverige. Självklart saknar jag min familj och mina vänner. Jag saknar mina små prinsessor så mycket att hjärtat nästan brister. Men USA har tagit mig med storm. Det här är mitt liv just nu. Vad framtiden bjuder på är det ingen som vet, jag är ändå bara 24, men skulle jag få välja så skulle jag välja det här framför Sverige, alla gånger. Inte för att jag inte tycker om Sverige, utan för att jag tycker om USA snäppet mer. Det enda som jag skulle ändra på är möjligen avståndet hem. Eller så skulle mina hjärtan få komma hit! 


Åh så mycket kärlek!! 




You might never get this moment again

2014



Hej där hemma! Hur mår ni? Jag mår bra men har åkt på en väntad förkylning. Ute är det väldigt varmt men inomhus blir det kallt på grund av ACn så det var rätt väntat att näsan skulle bli täppt och huvudet kännas bomullsfyllt tids nog. Att helgen bestod av alldeles för lite sömn och att denna måndag varit fullspäckad gör nog sitt också. Jag klagar dock inte, för det har absolut varit värt det! Jag har precis krupit ner i sängen med en kopp te och ska kurera mig med att kolla Idol på paddan. Jag hänger inte med alls i vad som händer i Sverige. Har inte läst några nyheter, inte kollat någon TV (vi har inte ens någon TV - såå skönt!). Uppdatera mig! Är det något jag behöver veta? Har det hänt några stora nyheter? Är Sverige fortfarande sig likt? 


En bild från i fredags, här tillsammans med min roomie Jackie. 


Kind of intresting

2014



Första riktiga veckan i USA är över och det har varit fullt upp hela tiden med nya kurser, skola, saker att göra på kvällarna, småsaker att fixa och nya vänner att hänga med. Speciellt såhär vid skolstarten är det mycket saker som händer. Som jag nämnde så rekryterar att fraternities och sororities och igår var det dags för de nya tjejerna att välja sorority. Det kallas bid day och var minst sagt en upplevelse i sig. Det mesta här är upplevelser i sig och de senaste dagarna har jag varit med om mycket sådant som man ser på film. Jag har nog inte ritkigt trott att allt stämmer och att det faktiskt är så i verkligheten. Allt är inte som på film men stereotyperna finns verkligen. Rätt ord att beskriva allt det här med kommer jag nog aldrig hitta men jag kort sagt säga - intressant. Det räcker. Och givetvis väldigt, väldigt roligt!
 
Bid day innebär att de nya tjejerna blir en del av sororityn, genom att springa upp för Mercer Hill. Hela campus lutar och mitten består utav en lång backe som slutar uppe på Greek Row. Där väntar alla sororities och de nya tjejerna springer upp för kullen till den sorority de vill tillhöra. Hög musik, party, glädje och folk som hejar på - fraternity-killar och föräldrar.
 
På kvällen var det party och vi var bjudna på, bland annat, fest hos ett fraternity. Det finns 7 olika fraternities och vi har vänner i 3 av dem. Där vi var igår var verkligen den amerikanska stereotypen med sportkillar, dans på borden, flödande alkohol i röda plastmuggar, beerpong och alldeles för mycket folk på en alldeles för liten yta. Återigen - intressant. Det räckte med en stund innan vi fortsatte och hängde tillsammans med de brasilianska utbytesstudenterna istället. Kvällen avslutades downtown och det var också, minst sagt - intressant.
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoppas att ni där hemma har haft en lika bra helg som mig! Inte lika varm antar jag, i fredags hade vi 37 grader... Ha en bra söndagskväll, kramar!
 
 
 


Attention!

2014



Jag har fått min mail box! Tjohoo tycker ni, eller hur? Har hört att det snart är nåns födelsedag så........ 

1400 Coleman Avenue 
MU Box 72000
Macon, GA 31207
USA

in case of........ =) 




As time passes by

2014



Jag vet att ni är nyfikna och undrar hur allting går, hur maten är, ifall myten om amerikanarna stämmer, hur varmt det är, hur klasserna är, hur det är att bo 4 tjejer i en lägenheten och dela på ett badrum och ja, så vidare.
 
Så, vart ska vi börja?
 
Vi kör en liten snabbspolning.
 
Maten?
Okej. På campus finns det en cafeteria, typiskt collegetlikt med olika "stationer". En för pizza, en för hamburgare, en för omelett, en för toasts, en för pasta, en som altinerar mellan kyckling, kött, fisk, ris, broccoli, spenat och så vidare. En salladsstation och såklart, en med efterrätter och cookies. Mellan varje station är det dryckesstationer och första dagen hittade vi inget vanligt vatten. Det visade sig vara en liten gömd knapp så nu är Anna och jag nöjda och glada. Det finns många valmöjligheter och det behöver inte bli sådär typiskt amerikanskt med pizza varje dag. Faktum är att jag varken testat pizzan, hamburgaren, toasten eller pastan. Dessertstationen har jag däremot varit och nallat lite ifrån... Man måste ju testa.
 
Är alla amerikanare överviktiga, lata och väldigt vänliga?
Svar nej. Sanningen är den att även om övervikt är ett stort problem i detta land så drabbar det inte alla. Maten är onyttigare, ja. Det är mer socker i allt, ja. Men här finns även oändliga möjligheter till att välja bra alternativ och träningsmöjligheterna är bra mycket större än i Sverige. Ni skulle se vår träningsanläggning. Lata? Nej, det är de inte heller. Går man till gymmet på eftermiddagen/kvällen är det fullt. Nu har jag ju inte sett så mycket av USA och kan inte säga att det är såhär överlag. USA är trots allt landet överextremt så här finns alla delar representerade. Vänliga? Ja, där stämmer myten. Här är alla så mycket mer öppna, hälsar på varandra, frågar hur det är, kommer fram efter klasserna, de är intresserade av en. Det är en väldigt stor skillnad från Sverige. Här kan jag inte befinna mig i min bubbla någon längre stund innan någon kommer och sticker hål på den. Jag gillar det!
 
Vädret?
Varmt. Svettigt. Soligt. Konstigt. Underbart.
 
Klasserna?
Jag har hittills haft 4 av 5 klasser. Jag skulle nog säga att det jag har hört innan, om att nivån här är aningen lägre än i Sverige, verkar stämma rätt bra. Nu har ju iofsförsig kurserna precis börjat så hur det utvecklar sig får tiden utvisa. Skillnaden mot Sverige, där vi läser en kurs i taget och sedan tentar av den innan vi börjar på nästa, är att här läser man alla kurser parallellt. Det här betyder att mid term och final exams ligger under samma vecka och det är nog där som problemen kan dyka upp. Svårigheter som att veta vad man ska fokusera på och när. Det blir ett senare problem. Klasserna är små och professorerna mer öppna för kommunikation och integration mellan professor - student.
 
Det som ni alla väntat på...
 
Hur är det att bo fyra tjejer i en lägenhet med delat badrum? 1 toalett, 1 dusch och (tack och lov) hela 2 handfat med speglar.
Det går jättebra! Vi har olika rutiner allihop, en duschar på kvällen, en annan på morgonen. En borstar tänderna medan en annan Skypear. En hänger med sina kompisar medan en annan pluggar. Efter snart en vecka tillsammans kan jag bara säga att jag är glatt förvånad över hur bra det funkar. Och hur jag faktiskt klarar av att dela lägenhet, och rum. Det var en stor utmaning för mig och en av de saker som jag var mest orolig över. Nu när jag har haft en timme ensam hemma känner jag mig väldigt rastlös, ensam och längtar till att någon kommer hem så att vi kan hitta på någonting. Det är konstigt det där, man vänjer sig fort.
 
Så blev det med den "snabb"uppdateringen. Förlåt. Ni får säga till mig om jag skriver för långa texter. Men jag har ju bara så mycket att berätta!
 
Hur är det hemma? Har hösten kommit än? Är det kallt? Ruskigt? Fortfarande sommar? Har det hänt någonting intressant som är värt att veta om? Uppdatera mig! Kommentera! =)
 
 


Fall convocation

2014



Jag är så glad att jag har min utbytestermin under hösten. Det betyder att jag får vara med om college beginning, vilket inte går att mäta sig med hur det är i Sverige. Här är det inga två veckors konstant festande i lila overaller. De flesta college i USA har sina speciella traditioner och Mercer är absolut inget undantag. Idag har vi haft någonting som heter Fall Convocation, vilket är som vår sista sittning på nollningen - finsittningen. Skillnaderna är bara lite större. 

Convocation betyder finkläder. Jaha, propert tänkte vi. 35 grader och bara klänningar med underkjol. Alldeles för varmt. Så vad ska vi ta på oss då? Vi insåg att okej, en fin kjol och ett fint linne räcker. Och en rosett i håret. Alla nya studenter, freshmens, samlades på samma ställe. Mer än 800 nya studenter, det är en hel del. Alla blir sedan uppställda i två led och från denna position går man sedan genom hela campus för att först lägga handen på Jesse Mercers huvud. Jesse Mercer är skolans grundare och han finns som en staty, sittandes på en bänk mitt i campus. Att lägga handen på Jesse Mercers huvud ska enligt traditionen bringa tur (och det, tillsammans med att jag hittade en lucky cent att lägga i skon, måste betyda att jag kommer ha en massa tur i fortsättningen. Lucky me!). Vandringen genom campus fortsatte mot Willingham Hall där alla professors stod på rad i sina Hogwarts-dräkter (graduation-kläder) och ett band (kan man kalla det band?) spelade säckpipa i rutiga kjolar. Willingham Hall är som skolan aula, fast det ser mer ut som en kyrka (Gerogia är väldigt religiöst, liksom många andra stater i södern). Själva akten där inne var absolut något värt att se, men inte överdrivet rolig. Tänk er en typisk skolavslutning i kyrkan. Lite sånger, lite tal, lite stipendie-utdelning, lite böner och såklart ett långt tal av skolans rektor, President Underwood. När allt var klart fortsatte alla utåt för att signera en stor tavla. Det är också en av skolans traditioner. Alla nya studenter sätter sin namnteckning på denna tavla som sedan sätt upp i tornet som ni kan se på en av bilderna (det som ser ut som ett Disney-slott). Traditionerna säger sedan är när man tar sin examen så ska man signera igen. Då har man både börjat, och slutat. Ironiskt nog kommer jag aldrig få sätta mitt namn där på min examensdag, men nu finns vi med som beginners of class 2018 iallafall! Att bara vara med om traditionen var häftigt nog. 

Annars idag så har det varit Bear Fear, vilket är som våra välkomstmässor i Sverige, fast det är inga företag som ställer ut. Här är det olika föreningar som man kan gå med i, sportföreningar, dansföreningar, olika hjälpföreningar, föreningar där man bara hänger, dricker kaffe och pratar och en massa andra föreningar. Och så klart, sororities och fraternities. Vilket är... hm, väldigt intressant. Men det är en sak vi också kan ta en annan gång. Nu är klockan mycket och jag behöver verkligen sova. Imorgon börjar de första klasserna och jag är superexalterad! Godnatt, eller godmorgon där hemma i Sverige! 



 
800 nya studenter i två led genom hela campus...


På väg till Mercer Hall.

 
Att klappa Jesse Mercers huvud ska enligt traditionen bringa tur.


Mitt Disney-slott! 

 
Signerar namntavlan.



Brasilianske Daniel och Anna, utanför girls dorm.

 
University Center, här inne finns det mesta. Restauranger, gym, simhall, arena och så vidare. 

Skolans baskethall, Hawkins Arena.




Bear Fear, nyfikna tjejer som pratar med de flesta. Och håvar in gratisgrejer. Gratis skittles gillar vi! 


Mercer Bears beginning

2014



Alla nya studenter, så kallade freshmens, har checkat in på skolan och nu har vi någonting som heter Bear beginnings. Jag ska verkligen bli bättre på att ta bilder men bjuder på de enda jag knäppte igår, vår andra introduktionsdag. Klasserna börjar imorgon så idag kommer alla gamla studenter tillbaka, det ska bli så kul! Det kommer krylla med folk på hela campus. 





Greek Village, precis som i amerikanska college-filmer. Så coolt!


Okej, det kommer mera. Jag vet att ni är nyfikna där hemma (mamma och mopla), men håll ut! Nu är det dags för introduktion dag 3 =)




The American Dream

2014



Ända sen jag var liten har jag längtat bort. Drömt om och längtat till det stora landet USA. I skolan så var det alltid jag som skulle iväg. Jag var den som absolut inte skulle bli kvar. Efter studenten så var det ändå jag av alla kompisar som var den som blev kvar i vårt lilla samhälle. Under våren så hade jag börjat med en ansökan för att åka som aupair och det enda som jag egentligen hade kvar var att fixa mitt körkort. Så planen var att jag skulle stanna kvar för att jobba över sommaren och sen åka iväg. Det blev inte riktigt så. Jag fixade inte mitt körkort och blev istället erbjuden ett vikariat på det jobb som jag hade. Jag tänkte att, okej, jag jobbar ett år och sen åker jag iväg. Så det året gick, och när jag för andra gången satt med ansökan så hade jag fixat mitt körkort. Vid det tillfället hade jag även flyttat hemifrån och var nog aningen bekväm och inte tillräckligt motiverad för att slutföra ansökan den gången. En månad senare hände det någonting som fick mig att öppna ögonen och inse att det var ju i USA jag skulle vara. Inte i Sverige. Inte när jag hela tiden drömt om landet over there. Så några månader senare satte jag för första gången mina fötter på amerikansk mark. Och det var precis så häftigt som jag hade tänkt mig! Tanken var att jag skulle bo här i 13 månader men på grund av många olika anledningar var jag hemma i Sverige igen redan efter 6 veckor. Redan på planet hem så visste jag - jag måste tillbaka. 
 
Okej, så första försöket misslyckades. Eller misslyckades gjorde det inte, men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Min andra chans dök upp 2011, då jag fick jobb som camp leader på ett summercamp. Jag skulle spendera sommaren 2012 där och gick igenom hela ansökningsprocessen tills dess att det var för sent för mig att hinna få ett visum. Jag fick en placering väldigt sent under våren och väntetiderna på ambassaderna var långa. Så, andra gången kom jag inte ens från Sverige. 
 
Min tredje chans är anledningen till att jag sitter här idag. När jag inte kunde komma iväg valde jag att börja plugga. Det var viktigt  för mig att programmet jag skulle läsa hade utbytesmöjligheter och det var en av de stora anledningarna till varför jag valde det program som jag gjorde, turism i Kalmar. Processen har varit lång och efter att ha varit placerad både i Slovenien och på Las Palmas fick jag min nominering till Mercer University i Georgia. Georgia i USA. Det USA:t. Varför jag ville till just Mercer ären helt annan historia som skulle bli ungefär lika lång som denna. Den sparar vi till en annan gång. 
 
11 december. Ja, jag kommer ihåg datumet som jag fick min nominering. Efter det har processen med pappersarbete och väntan på det riktiga ansökningsbeskedet varit lång. Men samtidigt inte varit jobbig överhuvudtaget. Just på grund av att jag har velat det här så mycket. Om man verkligen vill, då går det. Då finns det ingenting som stoppar en. Det är någonting som jag tror stenhårt på. Jag har hela tiden varit så inställd på att komma hit, så när jag klev av planet föll all på plats. Det är så konstigt så svårt att förklara. Längtan har varit så stor och om du någon gång längtat efter något riktigt riktigt mycket. Sådär mycket att du får gåshud på armarna och fjärilar i magen, ja då vet du vad jag menar. 
 
Den här historien blev inte alls som jag tänkt mig, jag hade mer tänkt mig en presentation av mig själv men jag antar att det här är jag. Pratar (skriver) för mycket, kommer in på sidospår, blir exalterad och just det här med drömmar, det är någonting som fascinerar mig. Jag blir imponerad av människor som vet vad dem vill och som följer sina drömmar. Det enda som jag inte insett förrän nu, är att jag är en av dem. Jag har sen jag var liten vetat vad jag vill och det här är början på min american dream. Den amerikanska drömmen är bara lite svårare än många andra. Men det är just det som är charmen. Att du faktiskt orkar, vill och kan kämpa. Det är imponerande! 
 
En annan sak som är imponerande är att se hur många ni är som vill följa mitt äventyr här på andra sidan Atlanten! Så kul, och jag kan förvarna om att ibland kommer inläggen vara långa, ibland korta, ibland kommer det eka tomt, ibland inga bilder, ibland många bilder. Ibland kommer ni inte förstå någonting av mitt svammel, det kan bli rätt rörigt. Men jag ska försöka. Försöka ge er en liten liten bild av hur USA är och hur jag uppfattar och upplever det. 
 
Tills att vi hörs igen, bye bye! 


Welcome to Mercer University

2014























Breathtaking

2014



Jag önskar verkligen att jag kunde visa er hur det ser ut här. Jag hittar inga ord som kan förklara och inga bilder kan fånga hur fint det är. Och häftigt, wow! Jag har varit så tagen sen jag kom till universitetet att jag inte har tagit en enda bild hittills. Men jag kommer ha tid till det också, nu är det först och främst att lära känna universitetet och inte minst, alla andra studenter såklart! Jag bor i ett hus tillsammans med ett 20-tal andra studenter, blandade amerikanska och utbytesstudenter. Hittills kan jag bara säga att det är ett riktigt bra gäng och vi kommer ha så grymt kul tillsammans. Huset som vi bor i består av små lägenheter med antingen ett eller två sovrum. Den lägenheten som jag bor i har två sovrum så vi är fyra tjejer som delar. Det är en annan svensk tjej från Linnéuniversitetet som reste samtidigt som mig, Anna. Hon bor tillsammans med en asiatisk tjej i den ena sovrummet och jag är för tillfället själv i mitt. Min roomie kommer imorgon så det ska bli superspännande! Allt jag vet om henne är vad hon heter och jag tror iallafall att hon är amerikan.

Flygresan gick som ett rinnande vatten och trots att vi reste i ungefär 20 timmar så kändes det inte som så lång tid. Med två mellanlandningar, i Berlin och i Chicago, så fick vi tid att sträcka lite på benen och se något annat för en stund än en skärm i ryggen på sätet framför. Även att det fanns ungefär tusen filmer, serier, spel och musiklistor att välja på. Efter den långa resan kom vi till slut fram till Atlanta och tog oss med alla våra väskor till hotellet där vi skulle stanna över natten. Checkade in, bytte om och mötte sedan upp våra advisors och några av de andra utbytesstudenterna. Satt och pratade en stund och det slutade med att vi skulle gå ut för att ta en öl. Vilket i sin tur slutade med att vi hamnade på någon fancy (way to fancy) bar där vi, efter resan, inte alls kände att vi var tillräckligt fräscha för att hänga. Så vi gick tillbaka till hotellet och tanken var att hänga på någons rum men Anna och jag var så trötta att vi gick till vårt rum och somnade nästintill redan innan vi lagt huvudet på kudden. 

Och idag var det dagen D. Efter en frukost, där vi blev positivt överraskade av att det fanns havregrynsgröt (YEI! som jag varit så orolig för mina havregryn!), så blev vi hämtade med buss för att ta oss till vår slutdestination på hela denna långa resan - Mercer University! Som jag nämnde, jag har sett massor med bilder och föreställt mig hur det skulle vara men det var så mycket finare, så mycket häftigare och så mycket större! Jag lovar att bilder kommer när jag fått tillbaka mitt förstånd. Just nu befinner jag mig i en bubbla, ungefär som nollningsbubblan förra hösten. Det finns bara det. Det här. Just nu. Och jag är ganska förvånad över mig själv som för tillfället är så pass klar i huvudet som kan uppdatera er med lite från mina första dagar. Det finns så mycket mer att säga men nu är jag så trött att jag somnar när som helst. Jag vågar inte luta mig bakåt mot kudden för då skulle jag antagligen somna mitt i denna meningen. 

En sak innan jag somnar som jag har insett. Jag kommer aldrig kunna skriva om alla min upplevelser och jag vet inte när jag kommer ha tiden att uppdatera. Jag ska göra mitt bästa och välja ut de allra bästa delarna. De bästa minnena kommer finnas inom mig, och alla känslor som jag kommer känna här kommer inte kunna sättas ord på. Speciellt inte svenska ord, jag har redan börjat tänka på engelska. Och jag älskar det, amerikanska är så coolt! 


The pursuit of happiness

2014



Nedräkningen visar nu dryga 16 timmar till dess att planet lyfter och jag har precis påbörjat första etappen på resan. Mönsterås är lämnat, Kalmar är sagt hejdå till, familjen och vännerna är kramade och nere i Malmö väntar den sista personen att säga hejdå till. Bästis. Det där med avsked är konstigt. För mig så känns det ju inte som att jag ska åka och vara borta så lång tid. Och sen har jag aldrig varit någon vidare känslig person när det kommer till avsked. Det låter som om jag är världens mest känslokalla person men jag ser inte avsked som något hejdå. Jag ser det mer som ett hejdåvisessnartigen. Jag kommer alldeles säkert få hemlängtan, jag kommer alldeles säkert fälla en tår eller kanske till och med två för att jag saknar de där hemma. Men jag kommer alldeles säkert också resa mig igen och inse att en höst, det är ingen lång tid! Hemma kommer det vara som vanligt, och just det skrämmer mig lite också. Det är så många tankar och funderingar och för mig kommer den här perioden förändra mig så mycket. Jag kommer växa som person och uppleva så många nya saker. Jag kommer komma hem med en resväska full av nya intryck medan jag är rädd för att det kommer kännas som om tiden här hemma stått stilla. På ett sätt är det ju bra, för då kommer jag inte missa så mycket. Och det är just det. Om du är rädd för att åka iväg en längre tid för att du är rädd för att du ska missa så mycket hemma, släpp de tankarna! Hemma finns alltid kvar, de gatorna du gått på sen du var liten, de gräsplättarna du sprungit på som barn, det gamla paret i huset mittemot - det kommer finnas kvar! Eller okej, det gamla paret kommer kanske inte alltid finnas kvar med men du förstår vad jag menar. Om du drömmer, låt det inte stanna vid just en dröm. Gör det till ett mål och se till att det blir verklighet. Om du liksom mig har en dröm om att resa, se världen och upptäcka nya platser - så tveka inte. Bara gör det! Har du istället en dröm om att bo kvar i din hemstad, skaffa hus och barn, då ska du följa det. Huvudsaken är att du lever DITT liv och att du följer ditt hjärta. Du är huvudpersonen i ditt egna liv så se till att det blir en helt otrolig berättelse som skulle ta sig upp på topplistorna om det blev till en bok. Följ dina drömmar, och kom ihåg att ingenting är omöjligt. Jag har drömt, längtat, väntat och kämpat för det här. Nu är det bara timmar kvar. Imorgon kväll bor jag i USA. Min stora dröm. Landet over there. My big love. 


With you I'm all me

2014



Världens bästa avslutningshelg i Sverige med en massa favoriter. Det hade verkligen inte kunnat bli bättre! Lovar uppdatering men bjuder på ett par bilder så länge



























So little time, so much to do

2014



Jag kan inte sova om nätterna, ligger vaken till efter tolv bara för att få se nedräkningen på telefonen gå ner en dag. Jag är också helt uppe i varv och ligger och tänker och funderar på allt. Har jag fixat allt? Glömt nåt? Just det, poströstning. Och just det, eftersändning av posten. Och just det, hinna njuta av de sista dagarna också. Träffa alla, krama om och säga hejdå. Nu är det verkligen så nära, så nära. 

Hemma så städar jag. Packar, rensar och skrubbar. Händerna är trasiga av Svinto trots handskar och axlarna smärtar av ansträngning. På jobbet har jag blivit omplacerad för att slippa lyfta flera ton varje dag. Den där olyckan kändes väldigt oläglig. Samtidigt som det var tur att det gick så bra att jag faktiskt kan åka iväg som planerat. Tänk om... Nej, inte tänka om! Nu gick det bra och på torsdag sitter jag på planet på väg mot mitt stora äventyr. Innan dess ska jag hinna jobba sista dagarna, ha avskedsmiddag med alla mina Kalmar-brudar, tömma lägenheten, tvätta det sista, packa och lämna lägenheten. Har räknat med att bara ha två dagar kvar i Kalmar för att spendera sista dagarna i Mönsterås. 

6 dagar kvar, men jag är ännu inte nervös. När blir man det? Kommer jag ens bli det? 


Running out of time

2014



Det blev ett riktigt bra avslut på denna ofrivillga semester aka sjukskrivning. Vädret har varit på topp och jag har hunnit med att träffa många av de vänner som jag inte har sett på hela sommaren. Igår var det också dags för den årliga Blomsterrocken. Jag tycker det är så charmigt med evenemang och traditioner i ens hem"by". För utomkommande ser det nog inte så mycket ut för världen och jag tvivlar på att jag själv skulle ha roligt om jag hamnade någon annanstans men charmen med just Blomsterrocken är att det sker en gång om året och det är ett tillfälle där flera generationer faktiskt kan festa och ha roligt tillsammans. Och det var så kul igår!! Det är svårt att sätta fingret på vad som är så roligt, men det faktum att man känner nästan alla och träffar folk som man kanske bara träffar just vid den här typen av evenemang, det är en av anledningarna till att det blir så lyckat. En av de största anledningar igår var även att Ea och Matilda kom hem! I år var det 10-års jubileum vilket innebär att jag var 14 första året som det kördes. Då var jag nog inte där, men däremot året därpå, när jag var 15 och skulle fylla 16 så var jag där. Spänningen av att planka in genom stängslet och sen gömma sig på mitten av dansgolvet för att inte vakterna skulle upptäcka en och fråga om legitimation för att vi kanske inte såg så gamla ut. Och sen efterfesterna som vi hängde på, strosade hem tidigt på morgonen och smög tyst in för att inte väcka mamma eller pappa. Ja det var tider. Det året jag skulle fylla 18 (men fortfarande bara var 17) så hade vi fest hemma hos oss. Min bror hade fyllt 18 och vi hade pool-party. Massor med folk och jag minns att vi drack billigt smuggel-vin i tetrapack och det var första gången som mamma såg mig dricka. För mamma och Johan var med på festen, Johan med gitarren i högsta hugg som vanligt. Mamma sa ingenting om vinet. Det året lyckades vi också planka in och inte förrän året därpå fick jag komma in i den vanliga entrén med mitt egna leg. Sedan dess har det varit tradition att vi har haft förfest på mamma och Johans trädgård och jag minns ett år som var särskilt roligt, 2010. Vilka minnen! Och sedan dess har jag av olika anledningar missat det varje år, men jag tror jag tog igen de 3 åren igår. Och ja, jag skulle nog egentligen bara säga att den här veckan avslutades med en riktig kanonkväll och en soft dag idag. Det sista jag ska göra är att kolla på film och äta jordgubbar. Sen däckar jag nog ganska snart. Med all rätt, för imorgon vankas jobb igen. En vecka kvar, 6 jobbdagar, sen är den här sommaren över. Och imorgon kan jag faktiskt säga att "nästa vecka åker jag", hur sjukt är inte det!?